Moj internet dnevnik
Davorove novosti
Brojač posjeta
3412
Anketa
Kako ti se sviđa ovaj blog


Anketa
Dali ćeš sudjelovat u humanitarnoj akcjji ovog bloga?Blog
srijeda, ožujak 27, 2013
Igraš košarku bilo u školi, na faksu ili ovako za svoj gušt?
U Zagrebu 20. travnja kreće Katolička košarkaša liga 3X3.
Što to znači. U terenu su tri igraća i igra se na jedan koš. 
Igra se 2 puta po 10 minuta.
Što kažeš da skupiš ekipu i prijaviš se?
Cijena je 550 kuna što uključuje sve.
Trenutno je prijavljeno 10 ekipa.
Što više ekipa toliko više i utakmica.
Igra se na terenima u Kušlanovoj subotom.
Uz to se priprema i jedno veliko i jako lijepo iznenađenje.
Nije važno da si iz Zagreba ali trebaš biti spreman putovat za vrijeme lige subotom.
Sve informacije možete dobit na kkl.zagreb@gmail.com ili u uredu za pastoral sportaša Zagrebačke nadbiskupije.
Širite dalje.


davorovenovos @ 16:49 |Komentiraj | Komentari: 0
Udruženje salezijanca suradnika  Hrvatske  raspisuje :

Natječaj za prijavu kreativnih literarnih radova na temu PEDAGOGIJA don BOSCA pod naslovom „Jedan dan u Oratoriju“

Uvjeti natječaja

 • Natječaj je otvoren od 15. ožujka do 8. lipnja 2013. što je ujedno  i vrijeme tijekom kojeg ćemo zaprimati vaše prijave i radove.
 • U literarnim radovima pod zadanim naslovom "Jedan dan u Oratoriju" treba biti prikazana don Boscova pedagogija. Pisati treba zamišljeno pismo u prvoj osobi,  licu - pisac pisma može biti sam don Bosco, netko od njegovih pomoćnika ili netko od dječaka u Oratoriju.
 • Prijavljeni  literarni radovi  moraju imati najviše  do tri kartice tj. 4.500 znakova.
 • Radovi trebaju biti protkani don Boscovim preventivnim sustavom kroz vjeru, razum i ljubaznost no opisani kao naš osobni doživljaj pedagogije i odgoja.
 • Očekujemo u vašim radovima slobodu izražavanja, kreativnost, maštovitost .....
 

O don Boscovoj pedagogiji možete se informirati putem web stranica, filmova i tiskanih izdanja

 ( knjiga ,brošura, članaka u časopisima ).

 

   Preporučujemo

 

 

 •  Knjige
  • Ukrali ste mi srce Novi životopis sv. Ivana Bosca *  autora Teresia Bosca  
  • Uspomene iz Oratorija svetog Franje Saleškoga od 1815. do 1855* autora Ivana Bosca
  • Don Boscove – Misli * autora Teresia Bosca     
  • Don Bosco. Knjiga sa slagalicom*
  • Don Boscov život u stripu 3. Sve do nakraj svijeta* autora Teresia Bosca i Alaricia Gattia
  • Don Boscov život u stripu 2. Kuća za tisuću dječaka* autora Teresia Bosca i Alaricia Gatti
  • Don Boscov život u stripu 1. Snovi jednog dječaka * autora Teresia Bosca i Alaricia Gattia
  • Don Bosco Svetac mladenačke radosti* autora Ante Stojića
  • Takav je bio don Bosco Mali životopis*  autora Enza Bianca
  • Majka Margareta * autora Waltraud Götzinger
  • Sretni roditeljis don Boscovim odgojnim sustavom* autora Brune Ferrera
  • Oratorij * autora Carla Marie Martini / Juana E. Vecchia
  • Odgajajmo s don Boscovim srcem* autora Pascual Chávez Villanueva
  • Odvažno s don Boscom na novim granicama društvenog priopćavanja* autora Pascual Chávez Villanueva
 

 

Nagrade i kategorije

 

O najboljim radovima odlučivat će stručno sedmeročlano Povjerenstvo u organizaciji USS-a. Najboljima će biti dodijeljena  priznanja i  nagrade.

Unutar svake kategorije biraju se prva tri mjesta. Za osvojeno prvo mjesto u svim  kategorijama nagrada je odlazak na jedan dan u Oratorij i knjiga. Svako drugo i treće mjesto u svim kategorijama dobivaju za nagradu knjigu.

 

Kategorije natjecatelja raspoređene su na sljedeći način:

 

1)      učenici  od 1. do 4. razreda osnovne škole

2)      učenici od 5. do 8. razreda osnovne škole

3)      učenici od 1. do 4. razreda  srednje  škole

4)      studenti i radnička mladež  od 18. do 35. godine

5)      odrasli stariji od 35 godina.  

 

6)      U kategoriji (od 1.do 4. razreda osnovne škole) učenici mogu prijaviti rad i u likovnom obliku u raznim tehnikama. Likovni radovi trebaju prikazivati don Boscov lik, njegove pomoćnike ili dječake u Oratoriju.

 

Kriteriji vrednovanja radova

Vrednovat će se  kreativnost ideje,originalnost  ideje u odnosu na temu, stil i jezik rada,primjena pravopisne norme i  uvjeti navedenog natječaja.

 

Najbolji  radovi prema mišljenju Povjerenstva  bit će predstavljeni na izložbi prilikom  završne proslave  obilježavanja 100. obljetnice salezijanca u Hrvatskoj u Zagrebu od 12. do  13. listpoada 2013.godine. Najbolji radovi prema mišljenju Povjerenstva  bit će objavljeni  i u glasilu „Don Bosco danas“ te na web stranici www.uss.hr  i  www.donbosco.hr.

 

Kako prijaviti rad?

Prijavljuje se dostavljanjem rada u WORD-u ili pisanom/ ručnom  formatu u kojem se objavljuje. Uz rad treba obavezno navesti ime i prezime autora, dob (godine života), župu stanovanja, adresu i mjesto stanovanja te kontakt telefon ili e-mail.
Rad se može poslati  elektronskom poštom na donbosco.natjecaj2013@gmail.com  ili poštom/osobno na adresu:  USS, Omiška 8, Zagreb s naznakom „ZA NATJEČAJ“. 

 

 

Proglašenje radova 2013.                          

Proglašenje pobjednika održat će se prilikom završne proslave obilježavanja 100. obljetnice salezijanaca u Hrvatskoj u Zagrebu  13. listopada 2013. godine. 

Odluka Povjerenstva je konačna.

Natječaj za  prijavu kreativnih literarnih radova na temu Lik i djelo  don BOSCA  održava se jednom godišnje. 

 

Sve obavijesti potražite na www.uss.hr . Dodatne obavijesti možete dobiti  na 091/ 5644 396 ili 099/ 2828 110  te upitom na mail donbosco.natjecaj2013@gmail.com

davorovenovos @ 15:55 |Komentiraj | Komentari: 0
ponedjeljak, ožujak 25, 2013
Dragi roditelji,
dana 28.3. od 10˙00 do 11˙30 sati održat će se sastanak u centru udruge Krijesnica, Deželićeva 50 na temu: „Slana i slatka jela za podizanje imuniteta u proljeće“
Voditeljica sastanka je mag. nutricionizma Irena Švenda.
Vidimo se!
Obavezne prijave na 01/3770022 ili na krijes@krijesnica.hr

davorovenovos @ 14:39 |Komentiraj | Komentari: 1 | Prikaži komentare
Papa Franjo unio je neke promjene u svoju papinsku službu, a koje nisu vidljive svima za razliku od njegove otvorenosti i pristupačnosti. Naime, Sveti Otac sjedi na bijelom stolcu, umjesto na tradicionalnom prijestolju na kojem je dosad sjedio samo jednom. Međutim, na susretu s religijskim vođama i diplomatima, papa Franjo koristio je jednostavan bijeli stolac. 

Druga činjenica koja začuđuje je ta da se stolac ne nalazi na platformi, nego na istoj razini gdje i ostali stolci. Tako je Sveti Otac prilikom susreta s vjerskim vođama sjedio na identičnom stolcu kao i njegovi gosti. 

Izvor: Laudato/RomeReports

davorovenovos @ 14:38 |Komentiraj | Komentari: 0
Vatikan, (IKA) - Ured za papinske bogoslužne obrede objavio je raspored liturgijskih slavlja koje će papa Franjo predvoditi u Velikom tjednu. 
Na Cvjetnicu, u nedjelju 24. ožujka započinje Veliki tjedan. Toga će dana, s početkom u 9.30 sati, Papa predvoditi misu na Trgu svetog Petra, prije koje će biti blagoslov palmi i procesija. Na Veliki četvrtak Sveti Otac Franjo slavit će prije podne u 9.30 sati u bazilici Sv. Petra Misu posvete ulja a popodne će posjetiti kazneni zavod za maloljetnike "Casal del Marmo" gdje će u 17.30 sati slaviti Misu večere Gospodnje. Na Veliki petak 29. ožujka Sveti će Otac u 17 sati u bazilici Sv. Petra predvoditi obrede Muke Gospodnje, nakon čega će poći u Kolosej, gdje će predvoditi Križni put, s početkom u 21.15 sati. 
Dan poslije, 30. ožujka, na Veliku subotu, Papa će u 20.30 sati u Vatikanskoj bazilici predvoditi Vazmeno bdjenje. Na svetkovinu Uskrsa, 31. ožujka, na Trgu Sv. Petra papa Franjo predvodit će svečano euharistijsko slavlje u 10.15 sati, koje će završiti blagoslovom Urbi et orbi – Gradu i svijetu, koje će Sveti Otac podijeliti sa središnje lože bazilike Sv. Petra.

davorovenovos @ 14:13 |Komentiraj | Komentari: 0
Vatikan, (IKA) - Papa Franjo oglasio se 24. ožuka putem Twittera porukom sljedećeg sadržaja: "S radošću iščekujem idući srpanj, u Rio de Janeiru! Nadam se da ću vas vidjeti sve u tom velikom brazilskom gradu!"

davorovenovos @ 14:11 |Komentiraj | Komentari: 0
Draga braćo i sestre,
na završetku ovog slavlja, zazovimo zagovor Djevice Marije da nas prati u Velikom tjednu. Neka nam ona, koja je s vjerom slijedila svoga Sina sve do Kalvarije, pomogne ići za njim, noseći s vedrinom i ljubavlju svoj križ, da bismo s radošću prispjeli Uskrsu. Neka Djevica Žalosna bude potpora posebno onima koji proživljavaju teške situacije. Osobito sam u mislima sa osobama oboljelim od tuberkuloze, jer se danas slavi Svjetski dan borbe protiv te bolesti. Mariji posebno povjeravam vas, predraga mladeži, i vaš put prema Rio de Janeiru. Do viđenja do srpnja u Riju. Pripravite svoj duh i srce.
Svima želim sretan put! 
Angelus Domini… Izvor: IKA
davorovenovos @ 14:11 |Komentiraj | Komentari: 0
Vatikan, (IKA) – U popodnevnim satima 24. ožujka na Twitteru je objavljena druga Papina poruka. Ona glasi: "Ne smijemo vjerovati Zlome koji nam kaže da ne možemo ništa učiniti protiv nasilja, nepravde i grijeha."

davorovenovos @ 14:10 |Komentiraj | Komentari: 0
Kotor (IKA) - Pod vodstvom povjerenstva za pastoral mladih Kotorske biskupije, u subotu uoči Cvjetnice, 23. ožujka, obavljena je ovogodišnja pobožnost Puta križa. Vjernici, uglavnom mladi, okupili su se ispred župne crkve u Gornjoj Lastvi te zajedno sa svećenicima fra Filipom Karadžom i don Markom Vukovićem krenuli planinskom stazom sredinom Vrmca prema župnoj crkvi u Bogdašićima. Hodom u prirodi kroz šume i kamenjar, uz divljenje ljepoti okolnih brda, potoka brzaca i prelijepom pogledu na tivatsku rivijeru nizala se postaja za postajom: "Klanjamo ti se Kriste i blagoslivljamo tebe, jer si svojim svetim križem otkupio svijet!" Vjernike je tuga obuzimala kada su prolazili uz mnoge zapuštene i napuštene kuće u kojima je nekada bujao život. Tomu svjedoče i dvije lijepe drevne crkve kod kojih su molitveno zastali: crkva Svih svetih i Sv. Jurja. Tekst križnoga puta čitali su mladi iz Herceg Novoga, Donje Lastve, Tivta, Bogdašića i Sušnja. Radost i duhovna spremnost mladih ulijeva nadu u ponovno oživljavanje vjere i ljubavi prema rodnome kraju. U tom duhu u Godini vjere kotorski biskup Ilija Janjić ohrabrio je mlade u vjeri i blagoslovio ih na odredištu u župnoj crkvi u Bogdašićima. 

davorovenovos @ 14:09 |Komentiraj | Komentari: 0
Vatikan, (IKA) - Golemo mnoštvo vjernika, među njima mnogo mladih s palminim i maslinovim grančicama, sudjelovao je u svečanoj procesiji koju je u Vatikanu 24. ožujka predvodio papa Franjo na spomen Kristova svečanoga ulaska u Jeruzalem. Pjevana je Muka Isusova prema opisu evanđelista Luke, izvijestio je Radio Vatikan. 
Sveti Otac propovijed je usredotočio na tri glavne označnice otajstva koje slave a to su radost, križ i mladi. Ponajprije radosno ozračje Isusova ulaska u Jeruzalem. Nije tu svečana pratnja vojnika nego naroda jednostavnoga, siromašnoga i prezrenoga koji je u Isusu prepoznao da ga Bog prati i da preuzima njihove teškoće, Isusa koji je otkrio milosrdno Božje lice i nagnuo se da bi ozdravio dušu i tijelo. I mi smo u Isusu prepoznali prijatelja koji nas prati. Upravo stoga radosno mu zahvaljujemo, želimo ga pratiti jer je i naš brat i stalni pratilac te kao kralj rasvjetljava naše životne staze pa mi kršćani nemamo pravo biti žalosni, obeshrabreni. Prava radost, dodao je papa Franjo, ne proizlazi iz posjedovanja mnogih stvari nego iz susreta s osobom, a to je Isus, te svijesti da s njim nikad nismo sami pa ni u teškim trenucima ili kad se nađemo pred problemima i preprekama za koje mislimo da su nesavladivi, a tako ih je mnogo. Mi pratimo Isusa, slijedimo ga, ali ponajprije znamo da On nas prati i da nas nosi na ramenima - eto tu je naša radost i nada koju imamo nositi ovome svijetu. Donosimo stoga svima tu radost vjere, pozvao je Sveti Otac.
Govoreći o Isusovu svečanom ulasku u Jeruzalem, rekao je kako se Isus nije opirao kad mu je narod klicao kao kralju, a potom je objasnio u čemu se sastoji Isusovo kraljevstvo. Isus ne ulazi u Sveti grad da primi kraljevsko znamenje, nego ulazi da bude bičevan, pogrđivan i popljuvan, kako je prorekao prorok Izaija. On, dakle, ulazi u grad da se noseći drvo križa popne na Kalvariju, ulazi u Jeruzalem da umre na križu, križ je njegovo prijestolje, istaknuo je papa Franjo, podsjećajući na izbor kralja Davida. 
Bog ne odabire najjačega, najvrjednijeg, nego posljednjeg, najmlađeg, onoga na koga nitko nije mislio, jer pred Bogom ništa ne znači zemaljska moć. Pred Pilatom Isus kaže: Ja sam kralj, ali njegova je moć božanska i sučeljava se sa zlom, s grijehom koji izobličuje ljudsko lice. Isus na sebe uzima zlo, prljavštinu, grijeh svijeta, također i naš grijeh i pere ga svojom krvlju, svojim milosrđem, svojom božanskom ljubavlju, rekao je Papa. 
Osvrćući se na posljedice grijeha u svijetu rekao je: Pogledajmo uokolo, kolike rane svijetu zlo zadaje! Ratovi, nasilja, gospodarski sukobi koji najviše pogađaju najslabije, žeđa za novcem i vlašću, korupcija, zločini protiv ljudskoga života i protiv stvorenoga. A potom i naši osobni grijesi: pomanjkanje ljubavi i poštovanja prema Bogu, prema bližnjemu prema svemu stvorenom. Isus na križu osjeća svu težinu zla koje pobjeđuje snagom Božje ljubavi, svojim uskrsnućem pobjeđuje zlo. 
Dragi prijatelji, svatko s Kristom i Dobrom može pobijediti zlo u nama i u svijetu. Osjećamo se slabima, neprikladnima, nesposobnima? Bog ne traži moćna sredstva, on je križem pobijedio zlo. Ne smijemo vjerovati Napasniku koji kaže: Ništa ne možeš učiniti protiv nasilja, protiv korupcije, protiv nepravdi, protiv svojih grijeha. Nikada se ne smijemo naviknuti na zlo. S Kristom možemo preobraziti i sebe i svijet. Isusovu pobjedu na križu moramo svima i posvuda naviještati, svima nositi tu veliku ljubav. Ta ljubav od nas traži da iziđemo iz sebe, da idemo prema drugima, ustvrdio je Papa.
Potom se osvrnuo na čitanje u kojem sveti Pavao kaže da se Isus lišio jednakosti s Bogom uzevši našu narav i dolazeći nam u susret. Naučimo gledati u visinu prema Bogu, ali i oko sebe prema drugima, prema posljednjima. Ne smijemo se bojati žrtve. Pomislite na neku majku ili nekog oca, koliko se oni žrtvuju. A zašto to čine? Iz ljubavi. Kako se oni sučeljavaju sa žrtvama? Radosno, jer se žrtvuju za osobe koje vole. Kristov križ prihvaćen s ljubavlju ne vodi u žalost, nego u radost, poručio je Sveti Otac.
Papa se osvrnuo i na Dan mladih koji se već 28 godina slavi na Cvjetnicu, rekavši: Evo i treće riječi uz već spomenute: radost i križ. Dragi mladi, zamišljam vas razdragane uz Isusa, kako mašete maslinovim grančicama, zamišljam vas da uzvikujete njegovo ime i radosni ste jer ste s njim. Vi imate važan udio u slavlju vjere. Vi nama donosite radost vjere i govorite nam da mladim srcem moramo živjeti vjeru, uvijek, čak i sedamdesetoj i osamdesetoj godini života. S Kristom srce nikada ne stari. Ali svi mi znamo, i vi to znate, da je vrlo poseban Kralj kojeg slijedimo i koji nas prati, on je Kralj koji ljubi sve do križa i uči nas da služimo i da ljubimo. A vi se ne stidite njegova križa, dapače, prihvaćate ga jer ste shvatili da je istinska radost u sebedarju i da je Bog ljubavlju pobijedio zlo. 
Vi nosite križ odgovarajući na Isusov poziv: "Idite i sve narode učinite mojim učenicima", a to je geslo ovogodišnjeg Dana mladih. Nosite križ da svima kažete da je Isus na križu srušio zid neprijateljstva, koji dijeli ljude i narode, i da je donio pomirbu i mir. Dragi prijatelji, s vama i ja idem na put, po uzoru na blaženoga Ivana Pavla II. i pape Benedikta XVI. Veselim se mjesecu srpnju u Riju de Janeiru. Vidjet ćemo se u tom brazilskom gradu. Pripremite se dobro, naročito duhovno u svojim zajednicama, da taj susret bude znak vjere za cijeli svijet, zaključio je Sveti Otac a potom potaknuo sve da zazovu Marijin zagovor.
Nakon svečanog blagoslova Papa se u džipu ponovno provezao vatikanskim trgom, a hodočasnici su ga s oduševljenjem pozdravljali.

davorovenovos @ 13:52 |Komentiraj | Komentari: 0
Arhiva
« » stu 2017
 • p
 • u
 • s
 • č
 • p
 • s
 • n
 •  
 •  
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 7
 • 8
 • 9
 • 10
 • 11
 • 12
 • 13
 • 14
 • 15
 • 16
 • 17
 • 18
 • 19
 • 20
 • 21
 • 22
 • 23
 • 24
 • 25
 • 26
 • 27
 • 28
 • 29
 • 30
Index.hr
Nema zapisa.